
Vehkapuron tila
Vehkapuron tilaa asuttavat Lipposet jo kolmannessa sukupolvessa.
Nykyisin taloa asuttaa Aki Lipponen. Hunajatuotannon lisäksi Aki viljelee tilalla nurmikasveja ja kauraa. Tilat hunajan ja marjajauheiden käsittelyyn on tehty tyhjäksi jääneeseen navettarakennuksen.
Karjantaloudesta mehiläisiin
Akin isovanhemmat ostivat Vehkapuron tilan 1950-luvulla. Tila tunnetaan myös nimellä Palokki. He pitivät tilalla lypsykarjaa ja viljelivät monipuolisesti juureksia, kuten perunaa. Isovanhempien väistyttyä tilanpidosta, isännöivät tilaa seuraavaksi Akin vanhemmat, jotka jatkoivat karjanpitoa ja siirsivät pellot luomuviljelyyn 2011 ja lopettivat karjanpidon tilalla. Vehkapuron tila siirtyi Akin omistukseen vuonna 2021, jolloin hän aloitti mehiläistarhauksen ja jatkoi peltojen luomuviljelyä.
Hunajan rinnalle marjajauheet
Aki halusi hyödyntää tilan tyhjäksi jääneen navettarakennuksen sekä kehittää tilan toimintaa monipuolisemmaksi. Hän kiinnostui hunajan tuotannosta niin paljon, että valmistui mehiläistarhaajaksi ammattiopisto Riveriasta vuonna 2023.
Marjajauheiden valmistus tuli osaksi Vehkapuron tilan toimintaa, kun Peten marjatila oli luopumassa marjajauheiden tuotannosta ja etsi toiminnalle ostajaa. Marjajauheiden valmistus oli helppo toteuttaa Peten marjatilalta ostetuilla välineillä ja aloittaa Peteltä saaduilla opeilla. Yhteistyö Peten marjatilan kanssa toimi hyvin, ja Aki sai tilalleen kaipaamaansa uutta käyttöä, joka täydensi hyvin myös hunajantuotantoa.
Tällä hetkellä hunajan ja marjajauheiden tuotantoon keskittyvä yritystoiminta tuo mielenkiintoista vaihtelua metsäkoneasentajana työskentelevän Akin arkeen.
Nimen takana
Tuotteissa olisi ollut mahdollisuus käyttää nimenä Peten Marjatilalta tuttua Velhon marjajauhetta, mutta ne päädyttiin nimeämään uudelleen. Peten Marjatilalta tuotteisiin jäi tuttu tuotantotapa.
Nykyinen nimi oli ilmeinen. Vehkapuron tilaa kiertää Vehkapuro useassa ilmansuunnassa, ja yritys toimii tässä ympäristössä. Vanhoissa kartoissa puro näkyy erittäin selvästi ja tilan historian takia kartat haluttiin hyödyntää myös pakkauksissa. Salmenkylän vanha kartta näkyy pakkausten kansissa ja etiketeissä.